Prete blokadom puta jer ih institucije ignorišu

Fotografije i tekst: B.Roganović

.

Kuršumličani koji u nekada radili u sada propalim industrijskim gigantima i preko petnaest godina ne mogu da naplate svoje izvršne presud jer intitucije prebacuju loptu sa jedne na drugu, najavljuju blokadu magistralng puta Niš- Priština.

Prema spisku koji su napravili, 750 bivših radnika još uvek nije primilo zaostale plate. U novcu, dug prema njima je 250 miliona dinara, bez poreza i doprinosa.

“Mi ćemo u četvrtak da dogovorimo tačan datum blokade puta i na njemu ostajemo sve do ispunjenja zahteva, odnosno izmirenja duga prema radnicima ŠIK Kopanika, Metalca, Modne konfekcije i Zemljoradničke zadruge. Još pre mesec i po dana smo poslali dopise lokalnoj samoupravi, Vladi Republike Srbije, Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, svim nadležnim institucijama i niko nam nije odgovorio. Više nećemo da čekamo”, kaže Nebojša Krstić, predstavnik radnika poverioca ovih nekadašnjih preduzeća.

Problem bivših radnika, kako smo već pisali, su izvršne presude, a preduzeća su već petnaest godina u stečaju. On je završen u “Metalcu”, a dugovanja prema radnicima nisu namirena. U ostalim rpeduzećima nije se mrdnulo sa mrtve tačke i oni već petnaest gdina čekaju da dobiju svoj novac i povezan radni staž.

Mali pomak je učinjen 2019. godine kada su radnici “ŠIK Kopaonika” protestima izdejstvovali da im Vlada Republike Srbije na ime socijalne pomoći podeli novac koji im je dugovala ova drvna industrija pre njenog kolapsa koji je počeo 2008. godine. Ipak,mnogi nisu tužili, pa nisu ni dobili ovu pomoć. Posle toga ostalo je još 750 radnikaa koji nisu namirli svoja dugovanja

“Punih 27 godina sam radila u Modnoj konfekciji „7.juli“, a moj suprug Miroslav čak 40 godina i sada ne možemo da ostvarimo pravo na realne penzije, jer nam nije povezan radni staž, a duguju nam i plate. Još 2018. godine dobila sam pravosnažnu presudu da treba da mi se uplati, do tada sa kamatom više od milion dinara, i ništa. Svugde sam obijala vrata, ali svi ćute”, jada se Radmila Đorđević čija je penzija svega 17.000 dinara.

Autor: B. Roganović

Predsednik opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić ranije nam je kazao da oni ne mogu ništa da učine jer nemaju nadležnost.

“Lokalna samouprava nema nikakvu nadležnost i mi taj problem ne možemo da rešimo. Možemo samo da uputimo zahtev na adrese nadležnih da se pozabave ovim problemom”, objaasnio nam je Čarapić.

NADLEŽNI TVRDE DA NISU NADLEŽNI

Naši sagovornici tvrde da su adrese nakompetentnije institucije za rešavanje problema Privredni sud u Nišu, Osnovni sud u Kuršumliji i Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Skoro dva meseca pokušavamo da dobijemo odgvore od njih i na kraju iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika nam je rečeno da, barem kako oni imaju saznanja, povezan je staž svim bivšim radnicima u “ŠIK Kopaniku” i svim firmama koje mu pripadaju.

Za Modnu konfekciju sudvi na jugu Srbije nisu nadleži jer je promenjena adresa tog preduzeća u stečaju, a u Privrednom sudu u Nišu, nakon što su nam dva puta vraćali zahtev za informaciju od javnog značaja, dobili smo nejasan odgovor za “ŠIK Kopaonik”.

Pitali smo zašto ovaj sud, koji je pokrenuo stečajni postupak u “ŠIK Kopaoniku” nije sproveo radnje i obezbedio naplatu izvršnih presuda. Na kraju odgovora koji nam je poslat iz niškog Privrednog suda se navodi da to nije informacija koja je od javnog značaja, “jer nije nastala u radu suda i nije sadržana u dokumentima u predmetu St.br.53/2015”.

Dakle, dug prema radnicima je priznat kao stvarni, oni imaju izvršne presude, ali niko nije nadležan da ih sprovede u delo, čak ni one institucije koje vode stečaj, barem je to zaključak našeg istraživanja. Tako su te presude mrtvo slovo na papiru.


Tekst i video prilog su objavljeni u okviru projekta “Slobodnim govorom do slobode govora” koji podržava Američka ambasada u Beogradu preko Programa malih medijskih grantova „Mediji i demokratija“. Sadržaj teksta odgovornost je isključivo redakcije portala i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja finansijera projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *