Studentkinja iz Niša među 140 takmičarki u pripremi banice

Foto: Beta

Studentkinja Danica Tasić iz Niša učestvovala je medju 140 takmičara i takmičarki u pripremanju tradicionalne vrste pite banice na nedavno završenim „Danima banice“ u Beloj Palanci.


Tasić, koja završava treću godinu komunikologije na niškom Filozofskom fakultetu, u Beloj Palanci napravila je „sukane banice“ i od „razvlačenih kora“.

.

Reč je o specijalitetima koje zahtevaju posebno umeće, jer se kore ne kupuju, već „suku“, odnosno „razvlače“.

Tasić je za agenciju Beta rekla da je u Beloj Palanci za svoje banice dobila sve pohvale posetilaca i drugih učesnika takmičenja.

„Prvi put sam se takmičila i bilo mi je veoma zanimljvo, mada je mojim kolegama i koleginicama sa fakulteta sve to dosta čudno. Čudno im je što volim da u kuhinji stalno nešto kuvam, mesim. Medjutim, to je nešto što volim i što me opušta“, izjavila je Tasić.

Ona je kazala da je sa 15 godina naučila da pravi pitu od kora koje se ručno razvlače, a potom i „sukanu“ pitu.

„Od malena volim da spremam u kuhinji, naučila sam uz pomoć recepata i od drugih ljudi. Najbolje se uči tako što nešto spremiš, a onda sledeći put dodaš ili oduzmeš nešto što ti se nije dopalo“, rekla je Tasić.

Prema njenim rečima, spremanje banica „nije komplikovano“ jer su za kore potrebni samo brašno, voda i so.

Za pripremu jedne banice, dodala je, potreban joj je jedan sat i još jedan sat za pečenje.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare