Zbog iznetih smunji u “mućke” oko izgradnje gasovoda u Leskovcu prekinuta sednica Skupštine grada

Nakon što je opozicioni odbornik Grupe građana „Za Leskovac – Zajedno“ Nebojša Cakić za skupštinskom govornicom izneo sumnju u sprovođenje postupka izrade gasovoda kroz Leskovac, navodeći da je – citiramo – u pitanju najveća investiciona pljačka u istoriji grada Leskovca, trenutno predsedavajući sednicom Oliver Antanasijević je prekinuo zasedanje na 20 minuta.

Cakić je zapravo izrazio sumnju da će strateški partner Srbijagasu, koji je investitor ovog projekta, biti veštački namešten, iako bi izvođača radova trebalo da bira sam grad Leskovac.

Nebojša Cakić

“Jer vi ne negirate to da u delu dokumenta piše da će se strateški partner birati od onih pravnih lica koje predloži sam Srbijagas. Mi smo samo paravan za celu tu priču. Ovo što vi radite nema pravno utemeljenje”, kazao je Cakić, nakon čega je na silu i prekunuto njegovo izlaganje za govornicom, uz obrazloženje da je prekoračio vreme predviđeno za njegovo izlaganje.

Cakić je izneo zamerku i na to da javna rasprava o Programu gasifikacije za period od 2021-2025. godine ovom pitanju uopšte nije ni održana, te i sumnju da je nemoguće da se unapred zna da će cena priključka biti 750 evra po domaćinstvu, ukoliko izvođač radova još uvek nije ni odabran.

“To ukazuje na to da se zapravo sve unapred zna. I ko će dobiti taj posao, ali i zašto. Sprema se, dragi građani, pljačka od 50 miliona evra, jer je ovo kapitalna investicija. Mnogo veća od trga”, poručio je Cakić.

Opozicija je mišljenja da vlast u Leskovcu demonstrira silu, da se po prvi put odborniku oduzela reč u ovom lokalnom parlamentu, i to samo zato  što je upozorio na štetu koja će biti naneta svim građanima Leskovca.

Goran Cevtanović

“Prolazak gasifikacije će značiti svima, ali nema svrhe ako se i građani ne priključe. Ja bih prvi želeo da gasovod prođe kroz moju ulicu, a siguran sam da će to mnogo značiti i privatnim kompanijama u našem gradu”, rekao je, između ostalog, u nastavku sednice gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Većina odbornika je nakon toga usvojila ovaj predlog.

Preduzeće Srbijagas planira da u narednom periodu u ovaj projekat uloži 32 miliona evra.


Podsetimo, u junu mesecu ove godine Skupština Srbije usvojila je Zakon o davanju garancije Srbije u korist OTP banke Srbija A.D. Novi Sad za izmirivanje obaveza Javnog preduzeća „Srbijagas“ po osnovu Ugovora o dugoročnom kreditu za izgradnju razvodnog gasovoda Leskovac – Vranje u vrednosti od 28 miliona evra.

A stručni tim javnog preduzeća Srbijagas na čelu sa direktorom Dušanom Bajatovićem dan ranije je boravio u Leskovcu gde je održan sastanak sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem i njegovim saradnicima na temu produženja magistralnog gasovoda za snabdevanje Leskovca, Vladičinog Hana i Vranja.

“Imajući u vidu da je do Leskovca već doveden čelični gasovod visokog pritiska stvoreni su uslovi za gasifikaciju samog grada i okolnih mesta. Deo posla je započela kompanija Jugorosgas, ali je danas, budući da se zahteva brža kompletna gasifikacija Leskovca, okolnih mesta i industrijskih zona, detaljno razmotrena ideja da rad na gasifikaciji obavlja Srbijagas kroz projekat strateškog partnerstva”, saopšteno je tada na zvaničnom sajtu grada Leskovca.

Kako smo već pisali, govoreći o novom zaduživanju preduzeća “Srbijagas”, predsednik resornog odbora za ekonomiju Stranke slobode i pravde, Dušan Nikezić, koji inače prati poslovanja državnih firmi, navodi da će novi kredit samo uvećati javni dug države.

Problem je što se jedina preostala ozbiljna državna banka koristi za kreditiranje javnog preduzeća koje nema finansijski kapacitet da ovaj kredit servisira. Na ovaj način se suštinski uvećava javni dug Srbije, jer je izvesno da će država na kraju morati da isplati i ovaj kredit ‘Srbijagasa’, kao što je isplatili i prethodna garantovana zaduženja u iznosu 1,2 milijarde evra”, objašnja naš sagovornik.

Tokom ocenjivanja poslovanja kompanije “Srbijagas” za tekuću godinu, Ministarstvo rudarstva i energetike je dalo negativno mišljenje u svom izveštaju, napominjući da postoji više od 30 zamerki koje se odnose na funkcionisanje ovog državnog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *