Da li verujete da se kuće u Leskovcu prodaju za 500 evra? Ovo je njihova trenutna vrednost

Kako se navodi u najnovijem izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), neverovatan raspon cena nekretnina zabeležen je u Srbiji prošle godine, a u ugovorima su najčešće izražene ukupne ugovorne cene, bez navedenih cena pojedinačnih nepokretnosti.

„Cene prometovanih kuća na teritoriji Republike Srbije u 2020. godini imale su širok raspon i kretale su se od minimalnih 500 evra ostvarenih u više gradova u Srbiji do 4.000.000 evra u opštini Savski venac“, piše RGZ, a za pomenutih 500 evra kuće su se, navodno, kupovale u Negotinu, Leskovcu i Pirotu.

Veljko Nikolić

Vlasnik Pegaz nekretnina iz Leskovca Veljko Nikolić kaže da nikada nije čuo da je u poslednjih 15 godina, koliko se bavi tim poslom, odrađena bilo kakva transkacija za tu sumu.

“Moguće da je to čisto simbolički prikazana vrednost u kupoprodajnom ugovoru između kupca i prodavca koji su transakciju odradili mimo agencija ili advokatskih kancelarija, jer se na iznos plaća manja taksa, ali čak ni to više nije moguće jer Poreska uprava vodi jednu urednu evidenciju o sličnim trasnakcijama na nekoj približnoj lokaciji. Ukoliko vide da je u kupoporodajnom ugovoru neka niža vrednost od tržišne, oni vezuju osnovicu za obračun na porez poreza na prenos apsolutnih prava i uzimaju neku svoju procenjenu vrednost. Mi moramo da pišemo realnu vrednost u ugovorima koej odradimo jer je to sada mnogo bitno i zbog porekla imovine i novca. Banke takođe traže dokaz o  poreklu novca kada želite da ga uplatite na račun. Mogućnost da se manipuliše vrednošću kupoprodajnog ugovora svedena je na minimum”, objašnjava Nikolić.

Realna cena jedne kuće u Leskovcu je od 150 do 350 evra po kvadratu.

“Zavisi od lokacije, od starosti objekta, veličine parcele… Stanovi su i dalje u ekspanziji i tu beležimo konstantan rast. Ponuda ne može uopšte da opsluži tražnju za stanovima. Imamo kupce koji traže stan i po godinu dana i ne mogu da ga nađu. Jednosobnih stanova uopšte i nema”, tvrdi Nikolić.

Tačno je, kaže, da je sve veća potražnja i za vikendicama, ali i kućama na selu.

“Znate kako, ovojj situaciji sa pandemijom se ne vidi kraja. A ona je naučila ljude da, ukoliko se ponovo nešto slično desi, da bi trebalo da imaju neku nekretninu gde bi mogli da se sklone, a da budu na svežem vazduhu i u zdravoj sredini. U našoj blizini najtraženije su vikendice u selu Petrovac i na Pašinoj česmi. I Vlasinsko jezero je izuzetno traženo”, dodaje.

Kaže, oni sa malo više para, razmišljaju čak i o kupivinama apartmana na planinama.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *