I u Višem javnom tužilaštvu u Nišu više predmeta u vezi sa izborima u ovom gradu, Aleksincu, Vranju, Pirotu…

Povodom održanih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora u Republici Srbiji dana 17.12.2023. godine, Više javno tužilaštvo u Nišu – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije obaveštavano je kontinuirano tokom dana o prijavama u pogledu eventualnog izvršenja krivičnog dela Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem iz čl. 156 Krivičnog zakonika i to:

– Da je Đ.S. najpre telefonom, a potom usmeno u prostorijama MUP-a, PU Niš i MUP-a, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije prijavio da je u prostorijama SC „Čair“ organizovana tzv. „kupovina glasova“, da građani dolaze nakon glasanja i pokazuju slike svojih glasačkih listića nakon čega dobijaju novčane naknade u iznosu do 9.000,00 dinara. Od strane tužilaštva naloženo je da se izvrše provere navoda iz krivične prijave, izvrši hitna i pojačana opservacija, obilazak i pregled navedenih prostorija i prikupljanje obaveštenja od držalaca prostorija. Policijski službenici su izvršili navedene provere i usmeno odmah obaveštavali dežurnog javnog tužioca, a nakon izvršenih provera naloženo je da se tužilaštvu dostavi izveštaj.

– Da je M.M. prijavila MUP-u, PS Merošina da u selu Jugbogdanovac, opština Merošina da O.J. nudi poklone za glasanje za određenu političku opciju bez navođenja za koju političku opciju. Policijskim službenicima je naloženo da se izvrše provere navoda iz krivične prijave, šta su policijski službenici i učinili i o izvršenim proverama obavestili dežurnog javnog tužioca, nakon čega je naloženo da se tužilaštvu dostavi izveštaj.

– Da je MUP-u, PU Pirot prijavljeno da se u romskom naselju okupilo pedesetak glasača kako bi primili poklon u vidu paketa da bi glasali za određenu političku opciju i da je to okupljeno zabeleženo video zapisom koji je dostavljen policiji. Naloženo je da se identifikuju lica sa video snimka i sa njima obavi razgovor, šta je od strane policijskih službenika i učinjeno. S obzirom da su sva lica negirala da su dobila poklon kako bi glasali za određenu političku opciju naloženo je policiji dostavljanje izveštaja ovom tužilaštvu.

– Da je MUP-u, UKP, Odeljenju za borbu protiv korupcije podneta usmena prijava da NN lica daju novac u dvorištu Osnovne škole u Vranju radi glasanja za određenu političku opciju. Naloženo je da se izvrši obilazak terena i provera navoda iz prijave, šta su policijski službenici i izvršili, ali izvršenim proverama nisu uočeni građani koji nude novac, pa je naloženo da se tužilaštvu dostavi izveštaj.

– Da je od strane policijskih službenika PS Surdulica zaustavljeno vozilo u kom se nalazilo četiri lica i da je prilikom pregleda jednog lica pronađena opojna droga, o čemu je obavešten nadležan tužilac, a pregledom telefona ovih lica, uz njihovu saglasnost, pronađene su SMS poruke iz kojih proizilaze osnovi sumnje da je eventualno došlo do nekog obećanja poklona u vezi sa glasanjem, pa je naloženo da se izvrše dodatne provere i da se nakon toga dostavi izveštaj ovom tužilaštvu.

– Da su policijski službenici MUP-a, PU Vranje došli u posed snimka na kome se čuje da NN ženska osoba govori o tome da je primila novac bez navoda za šta, kao i da je novac primilo još nekoliko osoba. Naloženo je policijskim službenica da identifikuju navedenu osobu i da prikupe obaveštenja od nje, kao i eventualno od lica na koja ona ukaže da su primila novac i da nakon toga dostave izveštaj ovom tužilaštvu.

Osnovna javna tušilaštva u Nišu i Aleskincu obaveštavana su kontinuirano tokom dana o prijavama u pogledu eventualnog izvršenja krivičnih dela iz nadležnosti osnovnih javnih tužilaštava, odnosno krivičnih dela protiv izbornih prava iz glave XV  Krivičnog zakonika i to:

– Da je T. M. K. prijavila da je od strane komisije na biračkom mestu 38 u Lalincu obaveštena da je oko 12,00 časova D. M. javno glasao i pozivao sve da glasaju za opciju br 1. Naloženo je da se prikupe potrebna obaveštenja od D. M. ukoliko izborna komisija potvrdi navedeni događaj, te da se dostavi izveštaj tužilaštvu.

– Da je P., član izbornog štaba SPN prijavio da se u OŠ „Dušan Radović“ u Nišu na izbornom mestu falsifikuje brojanje izbornog materijala i izvršavaju pretnje prema članovima izbornog odbora. U obavljenom telefonskom razgovoru sa predsednikom biračkog mesta Vrbić Marijom ista je policijskim službenicima navela da nije bilo neregularnosti. Nakon toga od Vrbić Marije su prikupljena obaveštenja koja je negirala navode prijave, te su policijski službenici prikupili obaveštenja i od podnosioca prijave P.M. koji je izjavio da odustaje od prijave iz razloga što je naknadno utvrdio da nije bilo neregularnosti. Prikupljena su obaveštenja i od Višnjić Jovane, kontrolora glasanja, koja je navela da je o svemu obavestila P.M. jer je falio jedan glas koji je naknadnim prebrojavanjem pronađen. Nije naloženo dostavljanje izveštaja tužilaštvu.

– Da je oko 13,55 časova pozivala T. M. K. i prijavila da na izbornom mestu 29 u srednjoj medicinskoj školi Dr Miodrag Lazić zamenik člana komisije D.R. ima problema. Navela je da je imao neprijatnosti na glasačkom mestu 29 GO Medijana, jer je primetio neregularnosti na izborima. Izjavila je, a to potvrdio i A. M., da im lično niko nije upućivao pretnje, već su doživeli neprijatnost u smislu negodovanja zbog njihovog prisustva na glasačkom mestu. D. R. je izjavio da je od 07 do 14 časova proveravao identitet glasača i nije primetio neregularnosti do 13,15 časova da bi u navedeno vreme video da predsednik navedenog biračkog mesta, Srđan Stojanović i još jedno NN lice, ispred učionice gledaju neke sveske ili papire i nešto zaokružuju ili podvlače. Naloženo je prikupljanje obaveštenja od predsednika biračkog mesta, te prikupljanja dokumentacije u cilju utvrđivanja eventualnih neregularnosti, nakon čega će ponovo biti izvršena konsultacija sa tužilaštvom i naloženo dalje vršenje provera.

– Da je oko 12,15 časova od strane predsednika komisije biračkog mesta br. 7 u ul. Branka Miljkovića bb u Nišu prijavljeno da je NN lice oko 11,20 časova iznelo glasački listić iz prostorije, odnosno listić nije ubacio u glasačku kutiju. Navode su potvrdila dva člana komisije. Naloženo je da se izvrši identifikacija osobe koja nije ubacila glasački listić u kutiju, da se od njega prikupe obaveštenja, a zatim da se izvrši ponovna konsultacija sa tužilaštvom.

– Da je u 17,20 časova prijavljeno da je u Gornjem Dušniku na glasačkom mestu br. 20 B. S. prijavio da je došao da glasa, a glasanje nije izvršio jer je video da je na biračkom spisku neko u produžetku njegovog imena već stavio potpis. Od strane policijskih službenika kontaktirana predsednica izborne komisije koja je izvršila proveru na glasačkom mestu te je ustanovila da je zbog zbijenosti potpisa na listi glasača deo potpisa prethodnog glasača sa spiska prešao na liniju B.S., te mu je ponuđeno da glasa ali je on to odbio. Naloženo je da se pribavi fotokopija biračkog spiska, da se od predsednika biračkog mesta prikupe obaveštenja, te da se izvrši ponovna konsultacija sa tužilaštvom i dostavi izveštaj.

– Da je Milena Gaćeša, zamenik sekretara izborne komisije u Sokobanji prijavila PS Sokobanja da je dobila prijavu putem telefona od strane NN lice da je ispred glasačkoh mesta br.2 na parkingu ispred ulaza u zgradu Elektrodistribucije u Sokobanji, u ulici Kneza Miloša parkirano PMV „Opel Astra“ crne boje delimične registarske oznake „ZA 060“ u kome se nalazi kamera. O tome je obavešten V. F. Glavnog javnog tužioca u Aleksincu Ivan Mitrović koji je naložio izlazak na lice mesta i nakon utvrđenog činjeničnog stanja dodatnu konsultaciju. Izvršena je provera od strane radnika OKP Sokobanja u civilu kojom prilikom navedeno vozilo nije zatečeno na parkingu po dolasku, o čemu je dodatno obavešten V. F. Glavnog javnog tužioca u Aleksincu Ivan Mitrović, koji je naložio dostavljanje izveštaja o događaju.

– Da je Ivan Ivanović iz Ražnja, ul. Ive Andrića br.4, predsednik grupe građana „Za spas opštine Ražanj“ prijavio PS Ražanj da je od strane člana komisije iz njegovog biračkog odbora Slaviše Pešića iz Ražnja obavešten da Komisija biračkog odbora na teritoriji opštine Ražanj zadužena za izlazak na teren radi glasanja nepokretnih i starih lica, ne želi da osim članova SNS-a preveze službenim vozilo ostale članove. O tome je obavešten dežurni javni tužilac OJT Aleksinac Nebojša Stanković koji je naložio da se prikupe obaveštenja od prijavioca i prijavljenih i da se upute na podnošenje prigovora OIK, te da dostave izveštaj o događaju.

– Da je Zoran Pešić iz sela Šetka, opština Ražanj, član proširenog sastava  izborne komisije ispred grupe građana Velimir Brkić – Velja „Da selo opstane i mladost ostane“ prijavio PS Ražanj da komisija biračkih odbora na teritoriji opštine Ražanj zadužena za izlazak na teren radi glasanja nepokretnih i starih lica, ne želi da osim članova SNS-a preveze službenim vozilom ostale članove komisije do adrese  lica koja treba da glasaju.  O tome je obavešten dežurni javni tužilac OJT Aleksinac Nebojša Stanković koji je naložio da se prikupe obaveštenja od prijavioca i prijavljenih i da se upute na podnošenje prigovora OIK, te da dostave izveštaj o događaju.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *