Ispovest Leskovčanina Gradimira Mitića: Smirio sam se i pobegao od kriminala, ali me i dalje prate i prisluškuju

Leskovčanin Gradimir Mitić, bivši osuđenik, bivši kriminalac i žestok momak sa beogradskih ulica, vratio se u svoj rodni grad s namerom da otpočne normalan život i otvori svoju firmu. Iako je odslužio svoje, tvrdi, nejga i danas prate i prisluškuju.

Kako je ispričao u svojoj dvosatnoj ispovesti datoj kanalu “Balkan info”, jako je teško započeti pošten i normalan život i siguran je da će celog života snositi posledice “nemirnog” života.

Još kao mlad sam je birao svoj put vodeći se onom narodnom da „od poštenog posla nema ‘leba“. U svom „poslu“ sarađivao je sa mnogima, a uspeo je da se poveže i sa albanskom mafijom koja je u njemu imala pouzdanog poslovnog saradnika. Vremenom, količine „robe“ sa grama prebacuje na kilograme i postaje jedan od gospodara tržištu u Beogradu. Naučivši da se ne boji nikoga ne želi da se krije zbog čega vrlo brzo „pada“, iako je više puta uspevao da izbegne policijskim zasedama. Potere za njim i jurnjava s policijom i danas se prepričavaju s nevericom. U zatvoru upoznaje mnoge „face“ s kojima je počeo da sarađuje nakon izlaska na slobodu. Neki od njih su ga izneverili, za sebe tvrdi da će „odslužiti i svoje i tuđe“, ali obećava da će „drukare“ stići pravda. Na asfaltu je preživeo teške situacije, pucnjave, zasede i čišćenje računa, ali kaže da je ostao fer i nikome dužan.

Za „Balkan info“ priča svoju opasnu priču uz, kako kaže, jasnu poruku svima koji misle da „krenu na njega“:

Nakon odsluženja zatvorske kazne, bivši zatvorenici teško nalaze posao. Kriminalci odlaze na robiju da bi se socijalizovali, a kada odsluže svoje nailaze na novu vrstu robije jer niko ne želi da ih zaposli. Ispada da ostaje samo da se ponovo bavimkriminalom kako bih barem pokušao da preživi”, kaže za Rešetku Gradimir.

On je krajem prošle godine pokrenuo Nevladinu organizaciju “Novi život” za zaštitu građana sa krivičnim dosijeom.

“Mi ćemo se boriti za prava osuđivanih lica, koja su uskraćena za mnogo toga što im sleduje. Bilo gde da konkurišete za posao traže vam potvrdu da niste osuđivani ili da protiv vas ne vodi krivični postupak. I šta to znači? Da smo mi automatski diskriminisani i da za nas nema mesta u društvu za koje su nas spremali iza rešetaka. Ustav Republike Srbije garantuje nam ista prava kao i svim građanima nakon odsluženja kazne, ali to je samo na papiru i to mora da se promeni”, ističe Gradimir.

Jer svi su prošli isto što i on– izašli iz zatvora, hteli da započnu normalan život, da se zaposle, i naišli na zatvorena vrata.

“Ja sam konkurisao u Juri i Aptivu u Leskovcu, u mlekari, bio sam iskren, nikada nisam krio da sam u svojoj prošlosti imao problema sa zakonom, i automatski su mi vrata bila zatvorena. I šta mi je ostalo? Ništa! A imam suprugu i troje dece koje moram da prehranim. Da li treba ponovo da se vratim kriminalu i ulici?”, pita se, tvrdi, opravdano.

I dodaje da nema boljih radnika od bivših zatvorenika.

“To odgovorno tvrdim. Jer svi mi već prolazimo određene obuke I imamo svoje poslove u zatvoru. Mi tamo samo ne ležimo, kao što ljudi zamišljaju, već odrađujemo puno radno vreme.  Sa druge strane, svaki gazda neće imati lojalnije radnika od bivšeg osuđenika jer takav čovek samo želi da se vrati u normalan život. Jedino što je potrebno je da mu se pruži šansa”, navodi Mitić.

Zbog toga što je datih prilika malo, bivši osuđenici se, tvrdi, vraćaju kriminalu ili odlaze “preko”.

“Moj prijatelj iz zatvora je otišao u Englesku i tamo vodi potpuno normalan život. Zapošljen je u preduzeću koje prima upravo i samo bivše zatvorenike. Na zapadu postoje čitave kompanije koje se uporavo bave resocijalizacijom takvih ljudi. Sa druge strane, naša država poslodavcima koji bi se možda i odlučili da zaposle povratnike iz zatvora ne daje nikakve podsticaje”, dodaje Mitić.

A često je, kaže, i licemerna.

“Iako se, recimo, na konkursima za državne činovnike zahteva besprekoran dosije, on nije neophodan za najviše predstavnike vlasti. Zakon o izboru narodnih poslanika kaže da je za kandidaturu neophodno samo državljanstvo i punoletstvo. Eto, oni  mogu da vode državu, a mi ne možemo  ni da se zaposlimo”, komentariše Gradimir Mitić.

Gradimira možete podržati i korišćenjem njegovih usluga dubinskog pranja tepiha i nameštaja: https://pranje-tepiha-dubinsko-pranje…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 komentar na “Ispovest Leskovčanina Gradimira Mitića: Smirio sam se i pobegao od kriminala, ali me i dalje prate i prisluškuju

  1. Gospodine Marnkoviću, jako ste me razočarali. Ja sam zaprepašćan što ste uopšte pomenuli ovu ….., a kamo li da napišete ovoliki članak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *