Leskovačka vlast odbila da se izjasni protiv izgradnje fabrike za preradu opasnog otpada u ovom gradu

Leskovački odbornici, tačnije većina njih, odbili su danas da se izjasne protiv izgradnje fabrike za preradu opasnog otpada u ovom gradu.

Naime, u Skupštini grada Leskovca odbaćen  je predlog opozicione Grupe građana “Za Leskovac – Zajedno” da se u dnevni red današnje sednice uvrsti tačka koja se odnosi na odluku da se zabrani izgradnja fabrike za prečišćavanje opasnog otpada u ovom gradu.

„Nema potrebe da skupština odlučuje o tome jer je Javno pravobranilaštvo podnelo tužbu protiv Ministarstva za zaštitu životne sredine zbog odluke da da saglasnot na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu ovog projekta“, kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Kako je objasnio, donošenje ovakvog dokumenta bilo bi mešanje u rad nezavisne institucije, pre svega sudskog organa, odnosno Upravnog suda.

„Postoji još jedna mogućnost predviđena zakonom, a to je da samo Ministarstvo promeni doneto rešenje“, kazao je Cvetanović.

Opzicionari su od odbornika u lokalnom parlamentu zapravo zatražili da izglasaju jasana stav da su protiv izgradnje postrojenja za preradu opasnog otpada u ovom gradu.

„Mi želimo da se donese neka vrsta odluke koja će implicirati da leskovačka izvršna vlast i gradonačelnik zauzimaju uporavo takav stav i da probamo da pritiskom javnosti i svim mogućim pravnim sredstvima da odustanu od realizacije takvog projekta. Mi smo spremni da zovemo i građane na proteste, kao i da aktiviramo ekološke aktiviste iz cele Srbije, jer ovaj problem je apolitički i ugrožava nam osnovno pravo na život“, kaže opozicioni odbornik Nenad Zdravković.


Podsetimo, grad Leskovac podneo je u junu Upravnom sudu tužbu protiv Ministarstva za zaštitu životne sredine zbog, kako se tvrdi, nezakonito sprovedenih procesa prilikom davanja rešenja za izgradnju fabrike zua prečišćavanje opasnog otpada u ovom gradu.

Interesantno je da je ovu informaciju novinarima saopštio opozicioni narodni poslanik Nebojša Cakić i dostavio celu tužbu, iznoseći informacije da je nadležno ministartvo zapravo slagalo prilikom izdavanja rešenja pozivajući se na Generalni urbanistički plan, kojim uopšte nije predviđena niti dozvolejna izgradnja jedne takve fabrike u Leskovcu.

„Oni su kompletno falsifikovali par stvari. Zakon Ministarstvu dozvoljava da izdaju građevinsku dozvolu samo za izgradnju objekata, a oni su izdali lokacijske uslove za dogradnju, rekonstrukciju i prenamenu dela objekta. Dalje, u zaglavlju, pozivajući se na Zakon o planiranju i izgradnji, stav koji reguliše izgradnju objekata za hemijska postrojenja, namerno su slagali jer u rešenju dalje piše da je reč o postrojenju za odlaganje opasnog otpada. A ono što je najstrašnije, naveli su da je sve to urađeno u skladu sa Planom generalne regulacije 7 grada Leskovca, što je notorna laž. To su dobili u lokacijskim uslovima, i od tog trenutka ova laž, koja je suštinski značajna, provlaći se kroz sve naredne papire“, istakao je Cakić, inače pravnik, na današnjoj konferenciji za novinare opozicione Grupe građana „Za Leskovac – Zajedno“ u lokalnom parlamentu.

U tužbi, zapravo, gradski javni prvobranioc traži pobijanje rešenja nadležnog ministarstva jer „u aktu nije pravilno primenjen propis, kao i da u postupku nije postupljeno po pravilima postupka, te da je činjenično stanje netačno utvrđeno, a iz utvrđenih činjenica je izveden nepravilan zaključak u pogledu činjeničnog stanja“.

Ministarstvo zaštite životne sredine je zatim tvrdilo da nije izdalo dozvolu za izgradnju fabrike za preradu opasnog otpada u Leskovcu, niti je za to nadležno.

Kako se navodi u njihovom saopštenju, javnost je navodno „obmanuta plasiranjem netačnih informacija koje su odraz nepoznavanja procedura, kako od strane nadležnih u gradskoj upravi grada Leskovca, tako i pojedinih članova gradske skupštine koji su tendenciozno tu temu premestili na politički teren“.

Oni napominju da je Ministarstvo zaštite životne sredine dalo saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Postrojenja za tretman opasnog ambalažnog otpada u Leskovcu u skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu.

Inače, „tajna“ informacija o planu izgradnje fabrike za preradu opasnog otpada u Leskovcu procurila je 27. juna na zasedanju lokalnog parlamenta.

„Firma ’Chempro’ iz Beograda želi da pravi fabriku iza leskovačkog RUL-a za preradu ambalaže koja se sastoji od opasnog otpada, i to na lokaciji na kojoj se nalazi rezervni bunar za vodu u Leskovcu, saopštio je tada opozicioni odbornik Nenad Zdravković.

Negativno mišljenje o ovom projektu, zbog opasnosti da može da zagadi vodu, dali su i leskovački “Vodovod” i gradsko Odeljenje za zaštitu životne sredine, ali je zato Minsitarstvo za zaštitu životne sredine dalo “zeleno svetlo” za njenu izgradnju.

Javna rasprava o postupku procene uticaja na životnu sredinu za Projekat reciklaže i pirolize (termičke obrade) plastike u Leskovcu sprovodila se prošle godine maltene tajno, pa je to dovelo do toga da firma “Chempro” iz Beograda pokrene postupak za izgradnju fabrike iza leskovačkog RUL-a za preradu ambalaže koja se sastoji od opasnog otpada, i to na lokaciji na kojoj se nalazi rezervni bunar za vodu u Leskovcu.

Čak 45 primedbi je konstatovano u Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu projekta: Postrojenja za tretman opasnog ambalažnog otpada u Leskovcu, ali to nije sprečilo Minsitarstvo za zaštitu životne sredine da na nju da i saglasnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.