Radnici „Džinsija“ koji su štrajkovali zbog kašnjena plata dobili upozorenja pred otkaz

Radnici se okupili u menzi i ne žele da krenu sa proizvodnjom dok im ne budu isplaćene plate

Oko 200 radnika iz prve smene u oba pogona fabrike „Džinsi“ u Leskovcu, koji su prošle srede stupili u štrajk zbog neisplaćenih zarada, dobili su danas upozorenja pred otkaz.

Kako se navodi u upozorenju koje potpisuje zastupnik kompanije Janis Deniz, radnici su obavešteni da su “ispunjni zakonski uslovi za otkaz Ugovora o radnu zbog nepoštovanja radne discipline predviđenog odredbom člana 179 st. 3 tač. 1 Zakona o radu i odredbom člana 59.1 Pravilnika o radu ‘ako neopravdano odbije da obavlja poslove i izvršava naloge poslodavca u skladu sa zakonom’”.

“Nakon dolaska na rad u prvoj smeni počev od 6 dop 12 časova, zaposleni je neopravdano odbio da pristupi obavljanju radnih zadataka, stupanjem u nenajavljeni štrajk i potpunom obustavom rada, čime je narušio propisanu radnu discipline i onemogućio normalno odvijanje organizacije i procesa rada kod poslodavca”, piše u obrazloženju.

Zaposlenima je ostavljen rok od opsam dana da se izjasne na navode upozorenja, u suprotnom će dobiti otkaz.

Podsetimo, radnici su se 1. marta okupili u kantini i odbijali da počnu sa radom sve dok im plata ne bude isplaćena.

U popodnevnim satima su im zakasnele zarade za januar isplaćene.


Ovo nije prvi put da radnicima kasne zarade kod ovog turskog investitora, o čemu smo pisali u više navrata.

Podsećamo i na to da je Rešetka jesenas pisala o tome da je turska kompanija „Džinsi“ oglasila prodaju svog velikog proizvodnog pogona u Leskovcu u Ulici Solunskih ratnika, koji je svojevremeno otvarao i obilazio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

ako se navodi u oglasu, prostor od 2.479 kvadrata prodaje se po ceni od 1,2 miliona evra.

Iz uprave kompanije su nakon objave tog teksta, u kome su iznete samo istinite i proverene činjenice, pretili tužbom našoj redakciji te objašnjavali da se pomenuti prostor prodaje iz razloga jer je tokom poslovanja postao mali za angažovani broj radnika, a od 2019. godine kada je proizvodnja preseljena u veći prostor fabrike „Sintetika“ isti je prazan i u njemu se ne odvija proizvodnja, već u druge dve fabrike Sintetika (zakup) i Srbolek (vlasništvo),

Izvor Rešetke iz lokalne samouprave ubeđivao je tada našeg novinara da je navodni strah od mogućeg odlaska turskih investitora nerealan.

“Kada je i sam gradonačelnik Goran Cvetanović čuo da će zatvoriti svoj pogon u Krupnju, razgovarao je sa vlasnicima koji su ga ubedili da nemaju nameru da odlaze iz Leskovca”, navodi naš izvor iz kabineta prvog čoveka Leskovca.

Ipak, od najave prošlog novembra, da će u objektu nekadašnje fabrike Srbolek u Leskovcu, „Džinsi“ proširiti svoje kapacitete otvaranjem još jednog pogona na oko 1,070 metara kvadratnih, a u koji će biti uloženo 1,2 miliona evra, nije bilo ništa, a broj radnika se smanjio skoro za polovinu.

I prošlog marta su radnicima kasnile zarade, a zaposleni nisu mogli da se pobune protiv toga jer u ovoj fabrici u Leskovcu ne postoji sindikalno udruženje.

U novembru mesecu je načelnik Jedinstvene leskovačke gradske uprave Miloš Cvetanović kazao za skupštinskom govornicom da nije tačno da će turska fabrika „Džinsi“ otići iz Leskovca i da su ga u to uveravali lično u upravi kompanije, a gradonačelnik Goran Cvetanović mu je replicirao uz konstataciju da njima ne treba mnogo verovati jer imaju milionska dugovanja zbog kojih će im biti blokirani računi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare