Sotirovski: Struja priključena naselju 12. februar, ali dugovi moraju da se plate

Stanovnici romskog naselja 12. februar dobili su ovih dana ponovo struju, koja im je bila isključena zbog neplaćenih računa i nelegalne potrošnje.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je kazala da je rukovodstvo grada nedavno imalo sastanak sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović i sa romskim nevladinim organizacijama i da je tada dobijeno „usmeno obećanje da će struja biti plaćena“.

„Samo na rečima je ostalo. Niko nije stavio potpis, niti garantovao da će struja zaista biti plaćena. Ovo je za sada samo jedno privremeno rešenje“, izjavila je Sotirovski.

Ona je poručila da, bez obzira u kom gradu se živi, ono što se potroši mora da se plati.

„Ukoliko se sada taj dogovor ne ispoštuje, ne znam šta će biti, ukoliko sutradan EPS isključi struju. Grad je nije isključivao, grad svim našim sugrađanim maksimalno pomažće da se vrate na energetski sistem“, izjavila je Sotirovski.

Prema njenim rečima, kuće u naselju 12. februar, na žalost, neće moći da budu legalizovane jer se nalaze delom na privatnom zemljištu, a delom na zemljištu kompanija koje su u stečaju.

„To je problem koji će oni morati da rešavaju i grad će u tome da im pomogne, ali samo dok ima pravnog osnova. Ovo priključenje struje je samo jedno privremeno rešenje“, izjavila je Sotirovski.

Iz Pokreta „Opre Roma“ naveli su da je reč o „kratkoročnom, bezbednom i legalnom rešenju“.

Oni su kazali da očekuju da će EPS i u budućnosti nastaviti da bude „javno preduzeće vođeno principima pravde i da će nastojati da svim građanima obezbedi stabilno i sigurno snabdevanje električnom energijom.

„Srbiji ne treba EPS koji je pristrasan, manipulativan i instrument zloupotrebe za različite političke svrhe“, istakli su u Pokretu „Opre Roma“.

Članovi 24 domaćinstva koja žive u naselju 12. februar su tokom oktobra više puta protestovali najpre ispred Gradske kuće, a potom ispred sedišta Ministarstva rudarstva i energetike i zahtevali da im struja bude priključena.

Iz Elektrodistribucije Niš tada su im odgovorili da su zahtevi da se objekti ponovo priključe na distributivnu mrežu „na nelegalan i nezakonit način“ za njiih neprihvatljivi.

U tom preduzeću su kazali da je u naselju 12. februar bilo 10 legalnih priključaka na elektro mrežu, ali da su vlasnici objekata, angažovali lice koje devet brojila priključilo na mrežu tako da se potrošnja električne energije ne registruje.

Policija je tada zatekla i uhapsila počinioca, a ekipa Elektrodistribucije Niš je konstatovala neovlašćenu potrošnju i isključila struju na brojilima koja su nelegalno priključena na mrežu.

„Da bi pomenuti objekti mogli ponovo da se priključe na mrežu njihovi vlasnici moraju da podnesu uredne zahteve i daju svu potrebnu dokumentaciju, a prioritet je dokaz o pravu svojine, odnosno pravu korišćenja objekta za koji se traži priključak“, naveli su minule jeseni u Elektrodistribuciji Niš.

Na području Grada Niša postoji oko 6.000 domaćinstava kojima je struja već godinama isključena zbog neplaćenih računa ili nelegalne potrošnje.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ha ha ha, najbolji vic za 2023 godinu.