U selu kraj Leskovca masovno truju pse lutalice, Stupnička reka prekrivena leševima ubijenih životinja

Stupnička reka pokraj leskovačkog sela Gornja Slatina prepuna je uginulih pasa lutalica. Meštani tvrde da se problem pojavio prethodnih par nedelja kada je neko u selu počeo masovno da truje pse lutalice.

Kako navode, najgore je što neko te jadne životinje baca u reku, umesto da zove radnike zoohigijene koji su nadležni za uklanjanje leševa napuštenih pasa lutalica.

„Meštani su u strahu i za svoje pse. Meni su trovali pse više puta. A ovo što su pobacani u reci, pa zaraziće se celo selo. Najverovatnije ima nizvodno još pasa otrovanih koji su bačeni u reku. Uspeo sam da uslikam samo tri u blizini moje kuće“, priča za Rešetku uzbunjivač koji nam je prijavio problem preko projekta koji sprovodimo zajedno sa Udruženjem Tim 42 iz Leskovca.

U naseljenim mestima na području grada, sitne uginule životinje se zakopavaju na privatnim parcelama, a krupnija stoka se zakopava na nekadašnjem stočnom groblju koje nije u skladu sa propisima, kao ni sa sanitarnim uslovima. Prisutna je i pojava, mada sporadično, bacanja uginulih kućnih ljubimaca u kontejnere.

Ovo je zaključak teksta iz nacrta nacrt Lokalnog plana upravljanja otpadom za period od 2021-2030 godine koji oslikavaju realnu situaciju (ne)kontrole otpada u Leskovcu.

Ljudi koji su deo radne grupe koja je izrađivala nacrta ovog plana kažu da je ovakvo priznanje i više nego zabrinjavajuće.

„Značajan problem predstavlja i činjenica da u Leskovcu ne postoji sistem zbrinjavanja farmaceutskog otpada od građana pa lekovi kojima je istekao rok često završe u kanalizaciji, kontejnerima za komunalni otpad ili na „divljoj deponiji”. Slično je i sa otpadom životinjskog porekla, jer nigde u Leskovcu nemate legalnu niti privremenu lokaciju za deponovanje te vrste otpada, pa smo svedoci da, nažalost, uglavnom završava u rekama ili njivama“, kaže Petar Đurović iz Udruženja građana „Tim 42“.

Kako navodi, u nacrtu plana objašnjeno je da su neke aktivnosti iz prethodnog desetogodišnjeg plana većim delom realizovane i da se u narednom periodu nastavlja sa njihovom realizacijom, ali i da pojedine aktivnosti nisu realizovane.

„Što znači da je na nadležnima da se i u narednih deset godina bave istim problemima koji su prepoznati još pre 12 godina. To je dovelo do toga da nadležni, nažalost, nemaju tačne podatke o posebnim tokovima otpada“, objašnjava.


U nastavku teksta vam prilažemo delove teksta iz nacrta plana koji oslikavaju realnu situaciju (ne)kontrole životinjskog otpada u Leskovcu:

„Otpad životinjskog porekla razvrstan je u grupu otpada 02 00 00 prema Katalogu otpada. Prema podacima Republičke veterinarske inspekcije za 2020. godinu na teritoriji grada Leskovca su registrovana koji produkuju sporedne proizvode životinjskog porekla (SPŽP): 3 klanična objekta sa preradom mesa (goveda, svinje, ovce), 1 klanica sa preradom (živina), 6 većih preradnih kapaciteta klanične industrije i 13 manjih preradnih kapaciteta klanične industrije.

Količina otpada životinjskog porekla i u 2021. godini je iznosila: kategorija 1 i 2 – 53.846 kilograma, kategorija 3 – 564.836 kilograma.

Navedeni objekti poseduju prostoriju za sabiranje životinjskih otpadaka sa temperaturnim režimom do + 4˚S. Odatle se vrši njihov transport do objekta za neškodljivo uklanjanje otpadaka životinjskog porekla (kafilerije) u VU Ćuprija, sa kojom, trenutno, imaju sklopljen ugovor. Transport navedenog otpada vrši se specijalnim prevoznim sredstvom koje ispunjava uslove predviđene važećom zakonskom regulativom.

Neškodljivo uklanjanje životinjskih leševa i otpadaka životinjskog porekla, osim u kafilerijama, može se obavljati i: spaljivanjem u objektu za spaljivanje (dve klanice za sopstvene potrebe na teritoriji grada Leskovca), ubacivanjem u jamu – grobnicu ili zakopavanjem na stočnom groblju, ili za prihranu nekrofagnih vrsta u hranilištima.

U naseljenim mestima na području grada, sitne uginule životinje se zakopavaju na privatnim parcelama, a krupnija stoka se zakopava na nekadašnjem stočnom groblju koje nije u skladu sa propisima, kao ni sa sanitarnim uslovima. Prisutna je i pojava, mada sporadično, bacanja uginulih kućnih ljubimaca u kontejnere.

Iz prodavnica mesa, manje količine životinjskih otpadaka završava na gradskoj deponiji sa ostalim čvrstim otpadom.

Stočna groblja po broju i razmeštaju ne zadovoljavaju potrebe grada. Groblje u vidu jama za sahranjivanje uginulih životinja, nalazi se na području KO Badince, severno od puta Leskovac–Vlasotince. Neuređeno stočno groblje postoji i na teritoriji KO Brestovca, u neposrednoj blizini autoputa. Pomenute lokacije nisu uslovne i u funkciji, jer su potpuno neobeležene, neograđene i komunalno neopremljene. Treba preispitati i proceniti mogućnost da se ove lokacije ponovo stave u funkciju za šta je potrebna kompletna razrada i planske i tehničke dokumentacije, ili izabrati novu lokaciju“.


Tekst je nastao u okviru projekta „Povezivanje: ka većoj vidljivosti organizacija civilnog društva i većem učešću građana“, koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD (BTD).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

2 komentara na “U selu kraj Leskovca masovno truju pse lutalice, Stupnička reka prekrivena leševima ubijenih životinja

  1. a sta je za azbestnu izolaciju-kancerogenu od Lemind sto bagdala baca u malo grabovnicki virovi de pecamo ribe? a to je od mladost valsnistvo..ko koga ovde truje? sto ne tera u zeljkovac?
    prijavljeno i komunalnoj i saobracajnoj…niko ne izlazi danima….

  2. Ni u Zeljkovac ne prolaze bolje tamo ih pustaju da se otruju sami bez hrane i vode u naj nehumanijim uslovima gde cekaju sigurnu smrt zarobljeni u kavezima metar sa metar tako da je sve jedno otrovan ili Zeljkovac preko kog se peru pare i primaju plate oni koji mrze zivotinje a treba da brinu o njima .Uzas tezak divlji zapad nezna se sta gore funkcionise sem zgrada od sumljivih izvodjaca i para i gde treba i gde ne treba i pitam se oce li da se digne ovaj narod ili da cuti gleda i trpi kao da imamo kolektivnu paralizu sive mozdane mase i tako zivotarimo bitno da je sad nama dobro a nasoj deci sta Bog da i tako….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.