Preduzeće koje čisti grad izbacuje smeće gde god stigne?

Kamion pun šuta privatnog preduzeća „Demetra RB“ koja u Prokuplju obavlja, između ostalog uslugu čišćenja gardskih površina, kako tvrdi Milan C. nameravalo je da sav otpad izbaci na prostor kraj gradskog bazena. Intervenisala je policija, a slučaj je prijavljen i komunalnoj inspekciji.

Sve se dogodilo usred dana, kada je Milan C. prolazeći vozilom primetio da je parkiran kamion pun šuta kraj novonastale divlje deponije bukvalno u širem centru grada i nekoliko radnika.

„Kada su me videli odmah su zatvorili stranicu kamiona. Pitao sam ih šta tu rade, te su mi rekli da im je šef rekao da tu istovare taj šut. Odmah sam pozvao policiju“, navodi Milan C.

Dodaje da je policijska patrola brzo došla, a da je obavestio i komunalne inspektore koje zna. Komunalnu inspekciju obavestila je i policija, ali oni na kraju nisu došli, već će, kako nam je rečeno, da postupaju na osnovu policijskog izveštaja.

„Sada tvrde da nisu ništa izbacivali, a ja znam da jesu. Ova deponija je skoro nikla i većinom je ovde bačeno granje od seče drveća, ali ima i ostalog otpada. Nisam mogao da verujem kada sam primetio da su se parkirali i da su krenuli da izbacuju šut na ovom mestu“, još uvek u čudu kaže Milan C.

S obzirom da smo i mi izašli na teren, na licu mesta nam je rečeno da radnici „Demetra RB“ nisu imali nameru da tu istovare šut, već da su se parkirali kako bi sačekali šefa da im kaže gde da odvezu otpad. Ipak, njihov kamion nije parkiran privremeno, kako se obično vozila pri kratkoj stanci parkiraju, već sa mogućom namerom da se izabci šut koji je u njemu.

Nisu odgovorili na pitanje gde voze otpad, jer kako kažu, kao radnici privatnog preduzeća nemaju saglasnost da razgovaraju sa novinarima.

U blizini mesta gde je navodno bio parkiran kamion pun otpada nema legalne deponije, odnosno u čitavom Prokuplju ne postoji prostor na kojem je dozvoljeno da se izbacuje šut i otpad ovog tipa.

U prokupačkoj inspekciji smo dobili obećanje da će u ponedeljak da ispitaju čitav slučaj i da sve zavisi od policijskog izveštaja.

„Ne mora da postoje video dokazi ili snimci o samom činu, već se to može i posredno zaključiti, po položaju parkiranog vozila, ili na primer zbog činjenice da na tom prostoru već ima sličnog otpada“, kazano nam je u prokupačkoj komunalnoj inspekciji.

„Demetra RB“ je beogradsko privatno preduzeće koje je od nekadašnjeg Javno komunalnog preduzeća „Hammeum“ koje je rasparčano, preuzelo najprofitabilnije delatnosti, kao što je parking servis. Oni se bave gradskim zelenilom, te je i to delatnost koju obavljaju i u Prokuplju, kao i čišćenjem i održavanjem gradskih površina. Za svoje usluge dobijaju i subvencije iz budžeta Grada Prokuplja.

B.Roganović

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare